CERN rekisteröi lyijyn muuttumisen kullaksi suuressa hiukkaskiihdyttimessään
CERN ilmoitti, että 20. vuosisadan ydinfysiikka on osoittanut, että raskaat alkuaineet muuttuvat luonnollisesti muiksi alkuaineiksi radioaktiivisen hajoamisen kautta.
Euroopan hiukkasfysiikan tutkimusorganisaatio CERN Genevessä ilmoitti torstaina, että se on rekisteröinyt suuressa hiukkaskiihdyttimessään mittauksia, jotka ”määrittävät kvantitatiivisesti lyijyn muuttumisen kullaksi”, vaikka kulta on olemassa vain sekunnin murto-osan.
Siinä todetaan, että vaikka kultaa on aiemmin tuotettu keinotekoisesti laboratorio-olosuhteissa pommittamalla sitä neutroneilla tai protoneilla, ALICE-nimisessä kokeessa on nyt onnistuttu mittaamaan lyijyn muuttuminen kullaksi ”käyttämällä uutta mekanismia, joka sisältää lyijyn ytimien läheisiä törmäyksiä” suuressa hadronitörmäyttimessä (LHC).
ALICE on yksi merkittävimmistä CERN:n kehittämistä projekteista, jonka LHC on maailman tehokkain hiukkaskiihdytin.
Virasto totesi, että sen lisäksi, että laboratoriossa on osoitettu, että lyijy voidaan muuttaa keinotekoisesti kullaksi, 1900-luvun ydinfysiikan saavutukset ovat johtaneet myös siihen, että raskaat alkuaineet voivat muuttua luonnollisesti radioaktiivisen hajoamisen kautta.
”Kultaytimet syntyvät erittäin voimakkaiden törmäysten seurauksena ja joutuvat LHC:n sädekanavaan tai kollimaattoreihin useissa pisteissä virtauksen alapuolella, missä ne hajoavat välittömästi yksittäisiksi protoneiksi, neutroneiksi ja muiksi hiukkasiksi. Kulta on olemassa vain sekunnin murto-osan”, tiedeorganisaatio selitti.