Ristikko voi olla kiinteä tai irrotettava, mutta joka tapauksessa sen kunto on tarkistettava, jotta laite toimii oikein.
Yksi fritöijien etu on, että ne voivat ”paistaa” ruokaa ilman öljyä, mikä tekee niistä nopean ja terveellisen ratkaisun ruokavaliostaan huolehtiville.
Yleensä ne toimivat käytännössä kuin kiertoilmauuni, jossa on tehokkaat tuulettimet pienessä tilassa, jolloin voit antaa ruoille erityisen hienostuneen maun lähes vaivattomasti, ilman rasvoja ja käyttämällä tuotteiden omia mehuja.
Mutta jotta kaikki toimisi oikein, laitteen on toimittava valmistajan tarkoittamalla tavalla, ja tässä mielessä aukot, jotka näemme koreissa , joihin ruoka laitetaan, eivät ole koristeita.
Miksi friteerauskeittimen korissa on ritilät ja aukot?
Jos sinulla on jo tällainen laite kotona tai olet nähnyt sen kaupassa, olet varmasti huomannut, että korin alueella, johon laitetaan ainekset, on yleensä hylly, jonka tarkoitusta usein pohdimme.
Se voi olla integroitu koriin aukkojen tai rakojen muodossa, jotka voidaan poistaa ja asettaa takaisin paikalleen, tai se voi olla erillinen osa, joka voidaan irrottaa kokonaan ja vaihtaa. Mikä on sen tehtävä? Fritöörikorin jalustalla on kaksi päätehtävää:
Parantaa ilmankiertoa : nostamalla tuotteet korin pohjan yläpuolelle kuuma ilma voi kiertää vapaasti niiden ympärillä ja lämmittää niitä tasaisesti kaikilta puolilta. Tämä estää niiden palamisen tai tarttumisen koriin.
Ylimääräisen rasvan valuminen: ritilässä on pieniä reikiä, joiden kautta ylimääräinen rasva ja öljy valuu friteerausastian pohjalle, estäen rasvan kertymisen tuotteisiin ja korin liiallisen likaantumisen.
On myös malleja, joissa on hyllyjä, jotka voi ostaa erikseen lisävarusteina ja joiden avulla voi valmistaa erityisiä ruokia, kuten kaksinkertaisen korkeita leivonnaisia tai kahta ruokaa samanaikaisesti. Ne toimivat samalla tavalla kuin edellinen malli ja ovat täynnä reikiä, joiden kautta kuuma ilma voi kiertää vapaasti.
Yleensä on parasta käyttää tätä ritilää varmistamalla, että se on oikein sijoitettu koriin ennen ruoanlaittoa. Se ei kuitenkaan tee ihmeitä, ja ruoka on myös sijoitettava siten, että kuuma ilma voi kiertää esteettä sen ympärillä, muuten se ei kypsy tasaisesti.
Lisäksi meidän on pestävä nämä ritilät jokaisen käytön jälkeen kuumalla saippuavedellä, tarkistettava, että ne eivät ole vaurioituneet, ja jos ne ovat irrotettavia, muistettava asentaa ne takaisin paikoilleen ennen seuraavaa käyttöä.
Leivontapaperin tai alumiinifolion asettamisen friteerauskeittimen vaarat
Olemme ehkä tottuneet käyttämään perinteisiä uuneja ja peittämään uunipelti leivinpaperilla tai alumiinifoliolla. Tämä voi kuitenkin olla tehotonta, vaikka valmistusprosessi on samanlainen kuin konvektiouunissa.
Brändit kuten Philips varoittavat verkkosivuillaan selvästi niiden käytön vaaroista laitteissaan seuraavasti:
Jos korin pohja suljetaan , ilmavirta aerogrillin sisällä vähenee. Tämä heikentää ruoan valmistuksen tehokkuutta Philips-aerogrillissä.
Jos laitat leivinpaperin tai alumiinifolion pohjalle, johon kertyy rasvaa ja likaa, ilmavirtaus häiriintyy etkä saa hyvää tulosta.
Jos laitat Philips-aerogrilliin leivinpaperin tai alumiinifoliota ilman ruokia, ne voivat joutua lämmityselementtiin ja aiheuttaa tulipalon.
Toinen tuotemerkki, joka varoittaa tämän tyyppisen alumiinifolion käytöstä ruoanlaittoon friteerauskeittimissä, on Cosori, joka antaa verkkosivuillaan seuraavat ohjeet:
Hapan ruoan valmistuksessa korkeissa lämpötiloissa on alumiinimyrkytyksen vaara, joten suosittelemme tällaisissa tapauksissa korvaamaan alumiinifoliota leivinpaperilla tai valmistamaan ruoan suoraan Cosori-koriin.
Älä laita alumiinifoliota alakorin, jossa rasva kertyy. Se voi myös estää ilmankierrätysjärjestelmän toiminnan.
Paras on laittaa se rei’itettyyn koriin tai tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun uunipeltiin, riippuen käytetystä Cosori-mallista.
Itse asiassa, muutaman varoittavan kappaleen jälkeen he päätyvät siihen, että meitä kehotetaan suoraan välttämään alumiinifolion käyttöä friteerauskeittimissä ja korvaamaan se muilla vaihtoehdoilla:
Suosittelemme vähentämään alumiinifolion käyttöä mahdollisimman paljon ruoanlaittoon Cosori-friteerauskeittimessä ja korvaamaan sen Cosori-friteerauskeittimen lisävarusteilla.
Muut valmistajat, kuten Xiaomi, mainitsevat ohjeissaan kohdassa ”Varotoimenpiteet”, että ”muovisia astioita tai tavallisia paperisia pakkausmateriaaleja ei saa käyttää elintarvikkeiden pakkaamiseen ruoanlaittoon” .
Kuten näemme, jotkut tuotemerkit korostavat, että alumiinifoliota ei saa käyttää friteerauskeittimissä, mutta samalla mainitsevat, että leivontapaperia voi käyttää, jos se ei estä ilmankiertoa, jotta kori ei likaannu ruoanlaittoon.
Entä jos emme halua käyttää tätä leivontapaperia varotoimenpiteenä? Kossori huomauttaa, että on mahdollista valita lisävarusteita, jotka on suunniteltu estämään ilman virtauksen estymistä, kuten silikonialustat, jotka on tarkoitettu aerogrillille, tai rei’itetyt muotit, jotka takaavat kuuman ilman virtauksen.