Vaikka tämä voi olla tehokas tapa säästää sähköä, sen päivittäinen käyttö voi vahingoittaa televisiota.
Yksi tapa säästää fantomvirtaa laitteistamme ja laitteistamme on käyttää jatkojohtoa sähköliitäntöjen pääkeskuksena. Kytkemme kaikki laitteemme yhteen jatkojohtoon, jossa on useita pistorasioita, ja yöllä voimme kytkeä ne kaikki pois päältä samaan aikaan kytkimellä.
Yleisimpiä ehdokkaita tähän ovat televisiot, mediasoittimet, pelikonsolit, ulkoiset DTT-vastaanottimet, reitittimet, kaapelioperaattorien laitteet jne. Voimme siis säästää energiaa joka päivä sammuttamalla ne kaikki kokonaan, mutta onko tämä todella hyvä ajatus nykypäivän älytelevisioissa?
Miksi et sammuta älytelevisiota jatkojohdolla?
Nykypäivän älytelevisiot eivät enää muistuta vanhoja typeriä televisioita, jotka olivat suosittuja muutama vuosikymmen sitten. Ne ovat pikemminkin kehittyneitä henkilökohtaisia tietokoneita, jotka on yhdistetty internetiin ja joissa on sisäänrakennettu näyttö. Kun kytkemme television päälle, television käyttöjärjestelmä ja kaikki sen komponentit käynnistyvät. Prosessi kestää vain muutaman sekunnin.
Prosessi vaatii sitten jonkin aikaa ja tiettyjen toimintojen suorittamista, jotta se saataisiin suoritettua oikein, aivan kuten tietokoneen sammuttamisen yhteydessä. Näin ollen äkillinen sähkökatkos sekä päivittäiset sähkökatkokset aiheuttavat todennäköisesti ongelmia television käynnistämisessä tai jopa sen ollessa käynnissä, koska jokin prosessi ei toimi oikein.
On myös mahdollista, että virtapiikki voi vahingoittaa jotakin television komponenttia, varsinkin jos jatkojohto on kytketty moniin muihin laitteisiin eikä se ole hyvälaatuinen.
Kuten muutkin laitteet, kuten matkapuhelimet tai tietokoneet, myös älytelevisiot suorittavat automaattisesti tiettyjä laiteohjelmistopäivityksiä ongelmien korjaamiseksi ja parannusten lisäämiseksi sekä muiden ylläpitotehtävien suorittamiseksi.
Nämä prosessit suoritetaan yleensä automaattisesti, kun televisio ei ole käytössä, joten jos kytket sen yhtäkkiä pois päältä jatkojohdolla, voit estää tai keskeyttää ne, jolloin televisio ei toimi oikein tai sen käyttöjärjestelmä käynnistyy jopa väärin.
OLED-televisiot kannattaa jättää kytkettynä virtalähteeseen.
Erityinen ja vakavampi tapaus jatkojohdon katkeamisesta on havaittu OLED-paneeleilla varustetuissa älytelevisioissa . Mainitsimme aiemmin, että yksi OLED-televisioiden suurimmista haitoista on se, että ne on valmistettu orgaanisista yhdisteistä, jotka voivat hajota käytön aikana. Tämä voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa ”jäännöskuvaa”, ja pitkällä aikavälillä se voi johtaa pelättyyn ”sisäänpolttoon”, jos emme ole varovaisia.
Tämä oli suuri ongelma vuosia sitten, tekniikan alkuaikoina, mutta onneksi valmistajat osaavat käsitellä tätä ongelmaa ja ovat sisällyttäneet malleihinsa ominaisuuksia, joilla se yritetään välttää. Yksi tällainen ominaisuus on niin sanottu ”kompensointisykli”, pikselinhallintajärjestelmä, joka pidentää paneelien käyttöikää.
Televisio analysoi aika ajoin paneelin pikseleiden tilan ja muuttaa jännitettä tarpeen mukaan, jotta kaikki alipikselit pysyvät tasaisina, emmekä huomaa näitä jäännösilmiöitä tai haalistumista. Kuinka usein tämä tehdään? Yleensä neljän käyttötunnin jälkeen televisio lisää toimintojensa luetteloon pikakäynnistysjakson, jonka se suorittaa automaattisesti, kun painat kaukosäätimen virtapainiketta.
Mitä tapahtuu, jos sammutat television suoraan jatkojohdon kautta? No, nämä syklit eivät koskaan lopu , ja ajan mittaan staattisten logojen ja tekstin aiheuttama pikselien heikkeneminen kasautuu, mikä johtaa lopulta tunnettuihin haalistumisongelmiin, joita ei voi enää korjata.
Toisin sanoen, jos meillä on OLED-televisio, on suositeltavaa sammuttaa se aina kaukosäätimellä ja jättää se ”valmiustilaan”, joka on kytketty virtalähteeseen, siltä varalta, että se päättää suorittaa nämä syklit tai jotkin yleisimmistä sykleistä, jotka ne yleensä suorittavat 2000 tunnin välein.